Informace k opeře

28.08.2010 17:01

Dětská opera Dělejme operu/Let´s Make An opera, dětské publikum spoluúčinkuje, v druhé části se hraje samostatný příběh Kominíček/The Little Sweep. 

Opera je napsána podle skutečného příběhu, který se odehrál v Gathorne-Hardys of Great Glemham v Suffolku. V první části děti objeví staré noviny s drastickými zprávami o tvrdém životě a vysoké úmrtnosti dětských kominických pomocníků a rozhodnou se nacvičit operu o jednom z nich.

V Anglii byla obvyklá praxe v 18. a 19. století využívat dětí k čištění komínů. V roce 1788 vyšel zákon o zákazu práce dětí mladších osmi let jako kominických pomocníků. Později byly vydávány i další zákony, které tuto práci dětem zakazovaly. Už samotné pracovní podmínky dětí byly opravdu hrozné. Kominíci ještě děti potírali solným roztokem, vystavovali je působení ohně apod., aby jejich pokožka byla drsnější a umožnila chlapcům dobře lézt v komínech.  Spousta dětí zemřela na udušení, nebo na rakovinu z nadýchaných sazí. V roce 1875 se podařilo Lordu Shaftesburymu prosadit zákon proti zaměstnávání malých chlapců.